crump.
Nelson House

Nelson House

Nelson House

Nelson House

Having purchased the last lot in a suburban street, the site presented challenges and dictated the architectural response for the project. The land was awkwardly shaped, steep, included easements and two magnificent trees which were extremely close to the boundary.

The Nelson House is organised strategically across two levels to give the residence both privacy and prospect within its suburban context. With neighbors in close proximity, the existing trees formed an important role in the spatial strategy for privacy.

The home is entered via a simple timber screen, which opens into a small landscaped courtyard. From here, one moves up and onto the first floor, which offers superb views to the River Derwent beyond.

Moving to the rear of the property, rooms wrap around a central courtyard, which provides an intimate, private space. The sleeping wing bends with boundaries and the resultant rooms are oriented back to northern natural light and the distant water views.

Team: Nathan Crump, Ryan Cawthorn, Josh Fitzgerald

Completed: 2016

Builder: Elevate Building Tasmania

Engineer: Aldanmark

Photographer: Ben Hosking

Awards: 2017 Commendation for House (New), AIA Tasmanian Chapter,

MtNelson_0006.JPG
MtNelson_0010.JPG
MtNelson_0019.JPG
MtNelson_0017.JPG
MtNelson_0016.JPG
MtNelson_0009.JPG
MtNelson_0002.JPG
MtNelson_0012.JPG