crump.
Highway House

Highway House

Highway House

Highway House

Floating along the sheer slopes of the southern outlet, the compact single level house is arranged as an east/west elongated box with all rooms facing North for solar gain, natural light and the expansive view of the Derwent River and the city of Hobart below.

Living areas are shaded in summer by both the roof overhand and custom external battened screens that slide the full length of the Northern facade. Accessed via a southern circulation spine, the internal spaces are divided into private and public areas by a central partially enclosed deck with a roof void to allow sun and breezes into the depth of the plan. A covered deck to the west provides summer afternoon shade to living areas. The two external decks that break the plan allow for a series of sliding doors and galleries of louvred windows to aid in natural cross ventilation.

This lightweight timber and steel building responds quickly to heating and cooling and is well suited to Tasmania’s temperate climate.

Team: Nathan Crump

Completed: 2011

Builder: Lawless Builders

Engineer: Dan Gardner Aldanmark

Photographer: Jasmin Latona, Ben Hosking

NathansHouse0006.jpg
NathansHouse0001.jpg
Crump House11.jpg
Crump House16.jpg
Crump House35.jpg
HighwayHouse_0002.JPG
Crump House25.jpg
HighwayHouse_0008.JPG
NathansHouse0003.jpg